Когато един ден открием извънземни форми на живот (всъщност ако), ще бъдем

...
Когато един ден открием извънземни форми на живот (всъщност ако), ще бъдем
Коментари Харесай

Мичио Каку: Осъществяването на контакт с извънземни е ужасна идея

Когато един ден открием извънземни форми на живот (всъщност ако), ще бъдем изправени преди алтернативата дали да изпълним контакт с тях или не (ако, несъмнено, те не са създали първата крачка).

През годините известният физик Мичио Каку неведнъж е изказвал позицията си по този въпрос. Той счита, че в случай че се натъкнем на извънземни, би трябвало да бъдем изключително внимателни във връзка с реализирането на контакт. В ново изявление пред The Guardian Каку добавя, че това е „ ужасна концепция “.

„ Скоро ще разполагаме с телескопа Уеб в орбитата [около Земята] и ще можем да следим хиляди планети. Ето за какво си мисля, че възможностите да изпълним контакт с извънземна цивилизация са много огромни - споделя Каку. – Някои мои сътрудници имат вяра, че би трябвало да се свържем с тях. Според мен това е ужасна концепция. Всички знаем какво се случва с Монтезума, когато се среща с Кортес в Мексико преди стотици години. “

В случай че не знаете, испанските сили, ръководени от Кортес, избиват невъоръжените ацтеки, до момента в който „ кръвта на воините не потича като река “, което не звучи като изключително обещаващо, в случай че по този начин протече и първата ни среща с извънземни. В предишното Каку е обяснявал по-подробно позицията си по тематиката – съгласно него извънземните форми на живот ще са най-вече миролюбиви (като се има поради, че сигнатурите, които по всяка възможност ще засечем, ще са на цивилизации, които са хиляди или даже милиони години по-напред от нас в софтуерно развитие). Това обаче не значи, че би трябвало да рискуваме и да анонсираме наличието си във Вселената.

„ Не можем да поемаме този риск. – споделя той през 2018-та. Не би трябвало да се опитваме да популяризираме съществуването си на извънземни форми на живот в открития космос, защото не знаем какви са желанията им. “

Според него заплахата произлиза от това, че сами по себе си извънземните няма да са „ зли “ – по-скоро шансът да им пука за нас е най-малък. Каку съпоставя нашето разположение във Вселената с това на сърна в гора. Въпреки че ловците съставляват опасност за животното, същинската заплаха произлиза от разработчиците, които желаят да асфалтират гората и да унищожат околната среда.

„ Всъщност в случай че прочетете „ Война на световете “, ще видите, че марсианците в основополагащия разказ на Хърбърт Уелс не са зли в цялостния смисъл на думата - не желаят да ни изтезават и да предизвикват всевъзможни безчовечен неща на човечеството. Не, ние просто сме на пътя им “, споделя още прословутият физик.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР